Attentie » Blog » Patroonhuls uitgloeien.

Patroonhuls uitgloeien.

Gepubliceerd op 9 maart 2019 om 15:40

Het woord "uitgloeien" betekent "verzachten". In het kader van het herladen van patronen, betekent het om een ​​huls te nemen met een nek die - door herhaald gebruik - hard en broos is geworden en vatbaar is voor falen, en het (de nek) opnieuw buigzaam maken zodat de huls opnieuw kan worden geladen een aantal extra maal. In het bijzonder kan de levensduur van flessenhals geweerpatronen die bij lagere drukken werken - zoals b.v. de .30-40 Krag, .303 Britse en 7.7 Japanse - aanzienlijk worden verlengd door uitgloeien.

Dit artikel beschrijft het proces en verhelpt hopelijk een paar veel voorkomende misvattingen. huls-messing wordt tijdens de productie meerdere keren gegloeid. De uiteindelijke uit-gloeiing vindt plaats nadat de nek en de schouder zijn gevormd. Het bewijs van deze uit-gloeiing is soms zichtbaar op militair messing als een veelkleurige verkleuring op de nek en schouder (zie figuur 1 hieronder). Commercieel messing ondergaat hetzelfde proces; de fabrikanten poetsen het messing echter meestal na om de verkleuring te verwijderen. Wanneer we onze hulzen uitgloeien, proberen we deze laatste uit-gloeiing te dupliceren en de hals van het omhulsel terug te brengen naar zijn "zoals vervaardigd" niveau van hardheid.

Metalen hardheid.

Afhankelijk van de samenstelling kunnen metalen op verschillende manieren worden gehard. Twee van de meest gebruikelijke methoden zijn afschrikken en uitharden. Quench-verharding wordt bereikt door het materiaal tot een kritische temperatuur te verwarmen en het vervolgens snel af te koelen in lucht, water of olie. Staal (en andere legeringen inclusief sommige loodlegeringen) kunnen worden gehard, messing kan dat niet. Het feit dat messing niet verhardt, is nuttig bij het regelen van de hoeveelheid gloeien die plaatsvindt - het gloeiproces kan onmiddellijk worden gestopt door het messing in water te laten vallen.

Messing zal hard worden. Werk-harding * vindt plaats wanneer metalen geforceerd worden afgevlakt, uitgerekt, gebogen, gehamerd of anderszins vervormd. Soms is werkverharding opzettelijk, zoals wanneer een gescherpt gereedschap sterker en harder wordt gemaakt door te smeden.

Soms is verharding van het werk bijkomstig aan een productieproces, maar nog steeds nuttig. Een voorbeeld hiervan is wanneer de kop van een messing patroonhuls tijdens het vormingsproces wordt versterkt.

Soms vindt werkverharding plaats tijdens gebruik en verandert de eigenschappen van het object op een manier die niet bevorderlijk is. Dit is wat er gebeurt met de nek en schouder van een knelpunt geweerhuls wanneer het herhaaldelijk wordt afgevuurd en opnieuw wordt geladen.

* werkverharding is wat plaatsvind op het moment dat het schot afgaat, door de druk vervormt de nek van de huls en wordt deze verhard.

 

Huls-hardheid.

Een messing patroonhuls heeft geen uniforme hardheid over de gehele lengte. Om goed te werken, bevinden verschillende delen van de behuizing zich in verschillende stadia van hardheid. De behuizing, de neck, de schouder en de Body moeten zo hard mogelijk zijn om vervorming tijdens het afvuren te voorkomen. Deze delen van de behuizing ondergaan geen uitzetting en zijn voldoende dik om herhaaldelijk af te vuren zonder te splijten. Deze onderdelen worden tijdens de productie hard gemaakt en worden niet verder gehard door de matrijzen wanneer de huls opnieuw wordt geladen.

Het hoofdgedeelte van de huls moet redelijk hard zijn. Het moet buigzaam genoeg zijn om snel uit te zetten, maar hard en veerkrachtig genoeg om samen te trekken tot het punt waarop de behuizing na het afvuren gemakkelijk uit de kamer kan worden gehaald.

De neck en schouder moeten het zachtste deel van de behuizing zijn. In feite zouden ze slechts ongeveer half zo hard moeten zijn als de body. Een hals van het omhulsel met de juiste hardheid zorgt voor de juiste hoeveelheid "houvast" op de kogel. Een reeks gevallen met een goede nek-spanning levert meer consistente snelheid en kleinere groepen op. Naarmate zaken echter steeds opnieuw worden afgevuurd en verkleind, worden ze geleidelijk aan gehard en broos en zullen ze uiteindelijk splijten wanneer ze worden afgevuurd of tijdens het wijzigen van het formaat. Gelukkig kan de werkverharding van de hals van de behuizing volledig worden omgekeerd door gloeien.

 

Waarom uitgloeien?

Gloeien zal door het schot geharde messing huls-halzen terugbrengen naar hun oorspronkelijke, relatief buigzame toestand. Dit elimineert halsuitsnijdingen en maakt veel meer herladen van uw huls mogelijk. Als het goed is gedaan, kan uitgloeien ook je groepen strakker maken.

Je zult waarschijnlijk merken dat de groepen van herhalingen die meerdere keren zijn herladen, over het algemeen meer afzwaaiers hebben dan groepen met "vers" messing. Een groep met een "afzwaaier" is een groep waarbij de meeste schoten strak geclusterd zijn, maar met misschien één schot van de vijf op een aanzienlijke afstand van de anderen. Deze afzwaaiers kunnen worden veroorzaakt door ongelijke hoeveelheden werkverharding die optreden op de behuizing; mogelijk omdat een bepaalde mond meer deuk had dan de rest bij het uitwerpen, of iemand er op stapte, of je de maatmatrijs dubbel omklemde, enz.

Gloeien kan de nek-hardheid van een gehele partij messing terugzetten naar een consistent beginpunt, waardoor de nauwkeurigheid wordt verbeterd.

Wat zijn de specifieke kenmerken?

Messing wordt gegloeid door het gedurende een bepaalde tijd op een bepaalde temperatuur te verwarmen. Hoe hoger de gloeitemperatuur, hoe korter de tijd die nodig is om te ontlaten. De structuur van de messing begint te veranderen - wat wijst op het begin van gloeien - op iets minder dan 260 graden Celsius. Bij 315 graden C zal messing binnen één uur uitgloeien. Op 426 graden C duurt het enkele seconden om messing te ontharden.

Alleen de hals van de behuizing moet worden gegloeid. Als de behuizing of het hoofd van de behuizing oververhit kan raken, zal de behuizing volledig en onherroepelijk worden geruïneerd voor herladen. Ook mag nooit een deel van de behuizing 510 graden C worden. Bij deze temperatuur zal het te veel uitgloeien, waardoor het messing te zacht en te zwak wordt om opnieuw te laden.

Zoals je kunt zien, is gloeien een evenwichtsoefening - de nek moet gedurende de juiste tijd op de juiste temperatuur worden verwarmd (maar niet oververhit), terwijl je ervoor zorgt dat de rest van de behuizing geen temperatuur bereikt die ervoor zorgt dat deze zachter wordt. Bovendien moet uw proces van geval tot geval zeer consistent zijn om de nauwkeurigheid te behouden.

Gloeimethoden.

Een overzicht van de bestaande literatuur onthult verschillende "old-school" -methoden voor nek-versmelting van de behuizing, waaronder:

  • Plaats de huls half ondergedompeld in water, verwarm de hals van elk omhulsel met een toorts in een verduisterde kamer totdat het roodbruin gloeit en sla de kist vervolgens in het water om het proces te stoppen.
  • Dompel de hals van de doos in gesmolten lood verwarmd tot 398,8 graden C totdat het gesmolten lood vrij uit de hals stroomt.
  • Plaats de behuizing op het uiteinde van een lasstaaf die in een accuboormachine is gespannen en laat hem langzaam in een brandervlam draaien voor een telling tot 10.

Hoewel ik veronderstel dat met de praktijk het mogelijk is om de bovenstaande methoden te laten werken, zou je een super gloeiende ninja moeten zijn om reproduceerbare resultaten met een van hen te krijgen.

U krijgt veel betere en consistentere resultaten als u een automatische uit-gloeimachine gebruikt zoals die door Van Herk Solution is gemaakt 

Deze machine heeft een losse propaan brander om de huls te verwarmen,  aluminiumrollers één om de hulzen op te pakken en één die de huls door de vlam draait gedurende een door de gebruiker in te stellen periode, waarna de opening in de rol de huls uit de vlam haalt en de huls uit de machine laten vallen.

De Glow-it heeft een 'hopper' die zo’n 50 hulzen aankan. Zodra het correct is gevuld, kan het gloeien automatisch worden uitgevoerd zonder invoer van de gebruiker.

Houd er rekening mee dat deze machines niet onbewaakt mogen worden gebruikt vanwege de open vlam van de brander.

Zoals elk geautomatiseerd proces is de installatie van de machine van cruciaal belang. De belangrijke parameters zijn de grootte en positie van de vlam en de hoeveelheid tijd dat de behuizing in de vlam blijft. Volgens de instructies moet de binnen blauwe vlam ½ "lang zijn, met de punt op ¼" afstand van de hals van het omhulsel. De fabrikant beveelt aan dat voor het juiste uitgloeien .30-06-formaat hulzen gedurende 8 seconden aan de vlam worden blootgesteld. Dit kan eenvoudig worden ingesteld met een stopwatch en de instelbare snelheidsregeling aan de voorzijde van de machine.

Nadat de machine correct is ingesteld, kan de hopper worden geladen met hulzen en worden uitgevoerd totdat deze leeg is.

 

Laatste gedachten

Gloeien is een normale stap in het herlaad proces. Het wordt eerst en vooral gebruikt om de levensduur van elke geweerhuls te verlengen waarvan de typische faalmodus een gespleten nek is. Als de normale faalmodus van het omhulsel een losgeraakte primer is of beginhoofdscheiding, zal gloeien niet helpen.

Gloeien is vaak een noodzakelijke stap bij het vormen van hulzen voor één kaliber van verschillende moedermantels. Het in vorm persen of vernauwen van een huls kan resulteren in een aanzienlijke uitharding, die kan worden gereset door gloeien.

De frequentie van uitgloeien kan variëren van nooit - voor gevallen die het niet nodig hebben of een andere faalmodus dan hals uit-scheuring hebben - tot elke vijf of zo herlaad beurten voor gevallen die van volledige lengte zijn en worden afgevuurd in een geweer met een te ruime kamer.

 

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Ilie Cremers
6 maanden geleden

Beste,

Ik heb interesse in het aanschaffen van uw uitgloeimachine. Verzend u naar België?

Mvg